Kundtjänst: 0912-303 53      info@tacticalstore.se

Fri frakt inom Sverige vid köp över 600kr!

Jaktkniv

Jaktkniv bäst i test

I denna artikel kommer vi att presentera några av de bästa jaktknivarna som utmärker sig från kända varumärken som Karesuandokniven, Brusletto, Cold Steel, Condor och Fällkniven. Är du en passionerad jägare eller friluftsentusiast som söker den perfekta jaktkniven för dina äventyr? Då har du kommit till rätt plats. I vår omfattande guide för 2023 har vi sammanställt en lista över de bästa jaktknivarna på marknaden. Oavsett om du föredrar en pålitlig klassiker eller den senaste innovativa tekniken, kommer vår bäst-i-test-guide att hjälpa dig att hitta den optimala jaktkniven som passar dina behov.

De bästa jakt knivarna

Fällkniven The Professional Hunter’s Knife (PHK) är en högkvalitativ jaktkniv med en unik design som är skräddarsydd för den seriösa jägaren. Utvecklad med en djup förståelse för jaktens krav och behov, är denna kniv ett oumbärligt verktyg för att ta hand om vilt i fältet. Dess skarpa laminerade pulverstål och ergonomiska handtag ger jägare precision och pålitlighet, vilket förbättrar jakterfarenheten och ökar säkerheten under utförandet av jaktuppgifter. För jägare som värderar kvalitet och pålitlighet är PHK en oumbärlig investering som kommer att tjäna dig väl i alla dina jaktäventyr.

Fördelar:

  • Högkvalitativ design: The Professional Hunter’s Knife (PHK) är utformad med precision och fokus på funktion, säkerhet och hygien, vilket gör den till ett pålitligt val för jägare.
  • Bladets form: Knivens blad har en speciell form (upsweep-droppoint) som möjliggör en lång flåkurva utan att bladet blir klumpigt. Detta gör det lätt att hantera byte och utföra precisionsarbeten.
  • Mångsidig användning: PHK är inte bara en utmärkt jaktkniv utan även användbar för olika ändamål.

Nackdelar:

  • Pris: PHK kan vara kostsam i jämförelse med enklare alternativ på marknaden, vilket kan vara en begränsande faktor för budgetmedvetna köpare.
  • Bladets längd: Med sitt relativt långa blad (126 mm) kan PHK vara mindre praktisk i trånga situationer och för vissa användningsområden.

 

Den här jaktkniven är inget mindre än en ikon. Sedan sin lansering 1961 har den varit Norges mest sålda jaktkniv, och dess popularitet håller än idag. Med ett blad som smyckas av en svag krökning som försiktigt övergår till en drop-point, erbjuder denna kniv en unik båge som är särskilt anpassad för jakt. Den skarpa eggen är tillverkad med skandinavisk rakslipningsteknik, och handtaget är konstruerat av färgad masurbjörk med en aluminiumholk. En kniv som mäter 25,5 cm i total längd med ett blad på 13,5 cm. Knivstålet är av rostfritt stål 1.4116N och den levereras med en svart läderslida.

Fördelar:

  • Klassisk design: Denna tidlösa jaktkniv har bevarat sin popularitet i över 60 år.
  • Skarpa egg: Bladet är skandinaviskt rakslipat och ger en exceptionellt skarp egg för jakt.
  • Hållbart material: Knivens materialval, inklusive rostfritt stål och masurbjörk, garanterar hållbarhet och kvalitet.

Nackdelar:

  • Begränsad filéförmåga: Trots dess överlägsna prestanda i jakt- och friluftssammanhang, är denna kniv kanske inte lika effektiv som specialiserade filéknivar när det gäller att skära upp köttbitar för matlagning.

 

Cold Steel Master Hunter är ett imponerande jaktverktyg med det nya CPM3-V kolstålet och DLC-beläggningen som ger kniven en enastående skärpa och hållbarhet, särskilt vid flåning av större byten. Med ett greppsäkert Kray-Ex-handtag och en praktisk Secure-Ex slida, är detta en pålitlig följeslagare för jägare. Med en vikt på 181 gram och en total längd på 235 mm är den lätt att hantera och bära.

Fördelar:

  • Imponerande skärpa: Kniven har en skarpa tack vare CPM3-V kolstålet och DLC-beläggningen.
  • Hållbar konstruktion: Den är utformad för att klara stora byten och tuffa förhållanden.
  • Greppsäkert handtag: Kray-Ex-handtaget ger ett säkert och bekvämt grepp.
  • Lätt och smidig: Med en vikt på 181 gram är kniven enkel att hantera under jakt.

Nackdelar:

  • Bladets längd: Med ett blad på 114 mm kan den vara mindre praktisk för vissa användningsområden.

 

En exklusiv damaskuskniv med ett handtag tillverkat av ljust masurbjörk, renhorn och mässing, komplett med ett blad tillverkat av svenska Damasteel®. Det vackra mönstret på bladet kallas Nordic Light™. Varje damaskuskniv i vårt sortiment levereras med en slida och ett diamantbryne för slipning. Denna lyxiga jaktkniv är en perfekt gåva och med den eleganta presentasken är den redo att överlämnas vid ankomst. Med en kombination av exklusiva material och skicklig tillverkning erbjuder denna kniv både stil och funktionalitet för den kräsne användaren.

Fördelar:

  • Konstnärligt mönster: Det damaskusmönstrade bladet är en visuell fröjd.
  • Högkvalitativa material: Tillverkad med högkvalitativa material för pålitlighet och hållbarhet.
  • Elegant handtag: Masurbjörkshandtaget med renhorn- och mässingsdetaljer ger en elegant och bekväm grepp.
  • Presenteras i ask: Förpackad i en presentask, vilket gör den till en utmärkt gåva.

Nackdelar:

  • Pris: Denna handgjorda kniv kan vara dyrare än massproducerade alternativ.
  • Underhåll: Damaskusknivar kräver noggrann vård och underhåll för att bibehålla sin skärpa.

 

Condor Okavango är den perfekta jaktkniven för ditt nästa jaktäventyr. Den har ett tåligt blad i rostfritt stål med ett bekvämt handtag och fingerchoil som gör att du kan komma nära bladet för maximal kontroll. Denna kniv kommer från El Salvador och har intrikata texturer på handtagsskalen för ett säkert grepp. Sätt på dig Okavango och ge dig ut för att fånga vilt.

Fördelar:

  • Starkt blad: Tillverkat av rostfritt stål 440C för hållbarhet och skärpa.
  • Bekvämt handtag: Handtaget är tillverkat av valnöt för ett bekvämt och säkert grepp.
  • Fingerchoil: Möjliggör nära kontroll och precision vid användning.
  • Presenteras i ask: Förpackad i en presentask, vilket gör den till en utmärkt gåva.

Nackdelar:

  • Handtagsmaterial: Valnöthandtag kan vara känsliga för extrema väderförhållanden och kräver omsorg.
  • Kort blad: Med sitt korta blad kan den vara mindre lämplig för bearbetning av de största köttdelarna eller uppgifter som kräver längre skärpan.

 

Bruslettos slaktset är det perfekta verktyget för jakt- och slaktentusiaster. Det innehåller en slitstark förvaringsväska i corduramaterial, ett praktiskt slipstål, en Skinner-flåkniv och en Butcher-köttkniv. Förvaringsväskan kan enkelt fästas runt midjan för snabb och enkel tillgång till de nödvändiga knivarna under slaktprocessen. Dess smarta design har utrymme för upp till fem knivar och ett slipstål, med säkra hylsor som håller knivarna på plats under transport.

Fördelar:

  • Allt-i-ett Set: Innehåller två viktiga knivar och ett slipstål i ett praktiskt set.
  • Mångsidighet: Passar för en mängd olika slaktuppgifter och jaktbehov.
  • Förvaringsväska med midjefäste: Förvaringsväskan kan fästas runt midjan för enkel åtkomst under slakt.
  • Högkvalitativa material: Tillverkat med högkvalitiga material för pålitlig prestanda.
  • Prisvänligt: Setet erbjuder en prisvärd lösning för dem som söker högkvalitativa slaktknivar utan att bryta plånboken.

Nackdelar:

  • Personlig touch: Eftersom detta slaktset är förpackat som en enhet, kan det sakna den personliga touch som följer med att välja och anpassa varje kniv individuellt. En del entusiaster föredrar att handplocka sina knivar baserat på deras specifika behov och preferenser, vilket kan saknas i ett förpackat set.

 

Jaktkniv - Köptips: En guide för bättre val

Valet av en jaktkniv är inte bara en praktisk fråga; det är ett beslut som speglar din personlighet, dina färdigheter och ditt sätt att njuta av naturen. När du står inför uppgiften att köpa en ny jaktkniv, är det viktigt att vara väl förberedd och göra ett genomtänkt val. Denna guide ger dig insikter och råd för att göra ditt val så smidigt och fördelaktigt som möjligt.

Syfte med jaktkniven

Först och främst bör du fråga dig själv: Vad är huvudsyftet med din jaktkniv? Ska den användas för att flå vilt, göra enklare snidarbeten, eller kanske båda? Varje jaktkniv har unika egenskaper som gör den bättre lämpad för specifika uppgifter. Om du planerar att använda din kniv för filéarbete, bör du välja en med en speciell design som underlättar filéskärning. För generella ändamål, leta efter en allround-kniv med användbarhet i olika situationer.

Bladets stil

Jaktknivar finns i flera olika bladstilar, och valet av blad påverkar dess funktionalitet. Här är några vanliga stilar:

  1. Drop point: Denna stil har en något rak ryggrad som sedan sänker sig mot bladets buk. Detta ger en skarp spets och en betonad buk, idealisk för stickande, skärning och svepande rörelser.

  2. Clip point: En clip point-kniv har en rygg som böjer sig mot bladets spets. Det ger en skarpare buk och en mer invecklad filéliknande skärning.

  3. Rak rygg: Knivar med rak rygg har en fullständigt rak rygg som möter en böjd buk. Dessa är vanligtvis inte lika effektiva för huggande och stickande uppgifter.

  4. Spjutspets: Knivar med spjutspets har blad där både ryggen och buken börjar rakt och möts i mitten av kniven för att skapa en skarp spets. Dessa är idealiska för stickande uppgifter.

  5. Spårspets: Denna typ liknar en filékniv med ett smalt, långt blad som är bra för långa snitt.

Valet av bladstil bör baseras på dina specifika behov och användningsområden. Om du är osäker, försök att hitta en allround-stil som fungerar bra för olika uppgifter.

Fast eller fällbar

När det gäller typen av kniv, har du huvudsakligen två alternativ: knivar med fast blad och fällbara knivar. Fasta knivar är robusta och tillförlitliga, perfekta för de som behöver en pålitlig arbetskniv för stora uppgifter. Fällbara knivar är mer kompakta och bärbara, vilket är idealiskt om du behöver en kniv som kan följa med dig överallt. Tänk på din användning och om du behöver en specifik kniv för slaktarbete eller en mer allround-kniv.

Bladmaterial

Bladets material är en kritisk faktor när du väljer en jaktkniv. Du vill ha ett blad som är tillverkat av högkvalitativt stål och som behåller skärpan. Här är några populära knivmaterial:

  • Rostfritt Stål: Rostfria knivar är motståndskraftiga mot korrosion och relativt lättskötta. De är bra för allmän användning men kan vara svåra att skärpa om de tappar skärpan.

  • Kolstål: Kolstålsknivar har utmärkt skärpa och behåller det bra. De kräver dock regelbunden oljning och underhåll för att undvika rost.

  • Damaskusstål: Damaskusstål är känt för sitt vackra mönster och höga hårdhet. Det är en utmärkt kompromiss mellan rostfritt och kolstål.

När det gäller hårdhet är Rockwellskalan (RC) ett bra mått. En kniv med en hårdhet på minst 55 RC är att föredra, eftersom den ger bra skärpa och hållbarhet.

Bladets längd

Längden på ditt knivblad påverkar hur väl den utför olika uppgifter. En kortare kniv är mer portabel och lättare att hantera, medan en längre kniv ger mer stöd och precision för uppgifter som slaktning. Fundera över hur du kommer att använda din kniv och välj längden som passar bäst för dina behov.

Underhåll och vård

Oavsett vilken jaktkniv du väljer är underhåll och vård avgörande för att hålla den i toppskick. Regelbunden rengöring och skärpning är nödvändigt för att bibehålla knivens prestanda och livslängd. Investera i ett skärpverktyg och lär dig rätt tekniker för att vårda din kniv.

I sammanfattning, när du väljer en jaktkniv, bör du överväga ditt syfte, bladstil, knivtyp, bladmaterial, bladets längd, och hur du planerar att vårda den. En genomtänkt process kommer att säkerställa att din jaktkniv blir en pålitlig följeslagare under dina friluftsäventyr och varar i många år framöver.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglish